- Startsida
- Lärcenter
- Jag vill studera
- Alla utbildningar på Lärcenter
- Restaurang och storhushåll
Restaurang och storhushåll
Utbildningen är för dig som vill arbeta som kock inom Restaurang eller storhushåll.
Som kock arbetar du med planering, förberedning och tillagning av mat. Som kock kan du exempelvis arbeta vid restauranger, hotellrestauranger, storkök eller kök ombord på fartyg. Det praktiska arbetet i ett kök sker ofta under tidspress och det är därför viktigt att man som kock är stresstålig. Arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplats men huvuduppgiften för en kock är alltid att planera, förbereda och tillaga mat. I storkök tillagas vanligtvis ett fåtal rätter i stora mängder medan man på en restaurang tillagar enstaka rätter efter gästernas beställning. Bemötande och service är också viktigt då man idag arbetar nära kunden.
En viktig del av kockens arbete är att upprätthålla hygienen och att hantera livsmedel på ett korrekt sätt. Det är ett måste att hålla sin arbetsplats ren och hantera alla livsmedel på ett hygieniskt sätt. Det är viktigt att ha kunskap om ingredienserna i maten och kunna redovisa dem så att gäster som till exempel har en allergi kan göra rätt val från menyn.
Bra kockar är en bristvara därför finns det gott om jobb. Här hemma växer restaurangbranschen inom kommunen där du jobbar i storhushåll med bra arbetstider och god arbetsmiljö.
Information
Utbildningssamordnare
kafyrkesutbildningar@falkoping.se
studie- och yrkesvägledare
syvlarcenter@falkoping.se