Mat i skolan

I Falköpings kommun är maten ett medel för att nå god och jämlik hälsa för kommunens invånare. Måltiderna som serveras i kommunen är komponerade för att främja både hälsa och miljö.

Bra matvanor är en förutsättning för att må bra, växa, utvecklas, leka, röra på sig och gå i skolan. Barn och elever som äter tillräckligt med bra mat orkar med både fysiska aktiviteter och uppgifter som kräver koncentration och har därför bättre förutsättningar att klara av de dagliga aktiviteterna i förskolan och skolan.

Ansvariga och berörd personal inom förskola och skola ska arbeta för att gemensamt ge förutsättningar för barn och elever och att känna matglädje och kunna få insikt om matvanors betydelse i ett livslångt perspektiv.

Måltidernas innehåll

Måltidsordning: Frukost, lunch och mellanmål ska tillsammans ge barnet 65-70 % av rekommenderat dagsbehov av energi- och näringsämnen. Detta fördelas enligt följande:

 • Frukost 20-25 %
  Exempel på måltidsinnehåll (fritids och förskola): Gröt, naturell fil, yoghurt, flingor, basmüsli, mos/sylt, mjölk, ägg och kaviar. Varje dag ingår: Bröd, bordsmargarin, pålägg, grönsaker, frukt/juice och mjölk.
 • Mellanmål (fruktstund) 5-10 %
  Exempel på måltidsinnehåll (förskola): Frukt/grönsak
 • Lunch 25-35 %
  I skolan serveras två rätter varje dag. Exempel på måltidsinnehåll: Varmrätt, salladsbord (grönsaker/rotfukter/frukt). Minst tre sorter på förskolan och sex sorter på skolan, samt grovt/mjukt/hårt bröd, bordsmargarin och mjölk. När dagens lunch består av gröt eller soppa serveras pålägg till brödet. Dessa dagar serveras ett kraftigare mellanmål på fritids, till exempel korv med bröd eller tunnbröd med fyllning.
 • Mellanmål 10-15 %
  Exempel på måltidsinnehåll (fritids och förskola): Varieras mellan bröd, bordsmargarin, pålägg, kokt ägg och kaviar, grönsaker, frukt, mjölk, smoothie, fil, yoghurt och flingor.

Traditionsmåltider

I samband med jul, påsk och midsommar serveras lunch med traditionella rätter.

Var kommer maten ifrån?

 • Svartemadens lantbruk levererar vår potatis. De har odlat potatis på sin gård utanför Vara i fyrtiofem år och sedan några år tillbaka har de också en skallinje där de förädlar sin egen potatis.
 • Mössebergsbagaren i Falköping levererar färskt bröd och kaffebröd.
 • Grönsakshuset i Skövde levererar färsk frukt och grönsaker.
 • Svensk Cater lokaliserat i Uddevalla levererar mejerivaror, ägg, kött, chark, fågel och fisk.
 • Martin & Servera är vår huvudgrossist och levererar sina varor från Halmstad. Av dem köper vi bland annat ost, margarin, mjöl, kryddor, pasta och ris.        
 • Bröderna Hanssons i Göteborg och Felds fisk i Smögen levererar färsk fisk.
 • Kaffe levereras av Kahls kaffe som rostar och maler sina kaffebönor i sin fabrik i Göteborg.
 •  

Pedagogiska måltider

Pedagogiska måltider är en arbetsuppgift i verksamheten där personalen aktivt deltar genom att skapa en god gemenskap runt bordet, skapa goda matvanor samt vara en god förebild och inspirera barn och elever att smaka av maten som erbjuds.

Specialkost

Specialkost serveras till de som av medicinska, religiösa eller etiska skäl inte kan äta av den ordinarie maten. Kosten följer då fortfarande Nordiska näringsrekommendationer (NNR) gällande energi- och näringsintag, måltidsordning och livsmedelsval.

Kommunens kök

Varje produktionskök har möjlighet att göra sin egen matsedel efter en grundmatsedel. På grund av detta kan det uppstå variationer mellan olika kök. Ta gärna kontakt med ditt kök om du har några funderingar.